DEZINFEKCIJA

Dodavanje dezinfekcijskog sredstva je nužno za sprječavanje razvoja mikroorganizama u bazenskoj vodi.

 

Da bi se spriječio razvoj mokroorganizama u bazensku vodu neophodno je dodavati odgovarajuće dezinfekcijsko sredstvo.

Kod prvog punjenja potrebno je dozirati hlor u granulatu kao jaki tzv. šok tretman vode, a kasnije može i u obliku tableta.

  • Vlasnik bazena ima izbor između tri uobičajena programa za dezinfekciju vode:
  • dezinfekcija vode hlorom
  • dezinfekcija vode aktivnim kisikom

dezinfekcija vode bromom

 

Dezinfekcija hlorom:

Hlor je metoda koja se najčešće koristi za dezinfekciju vode. Izvrsna je za oksidaciju organskih nečistoća i uništavanje bakterija s najvišim stepenom učinka.

Neophodno je redovno kontrolisati sadržaj hlora, na sedmičnoj bazi, koji se mora kretati između 0,6 i 1,0 mg/L (ne smije pasti ispod 0,3 mg/L).

Šok hlorisanje (jako hlorisanje) izvodimo po prvom punjenju vode u bazen. Nakon toga, obzirom na opterećenje vode (visoke temperature, veći broj kupača, kiše i sl.), preporuka je također s vremena na vrijeme izvršiti šok hlorisanje, svake 2 – 3 sedmice u sezoni, ili po potrebi i ranije.

Za redovno i dugoročno hlorisanje, izbor sredstava na bazi hlora je širokog raspona, od čistog hlora do kombinovanih sredstava, sredstava “all in one”, pa čak i već unaprijed pripremljenih za određene kubature vode a sve u cilju da se održavanje vode učini što jednostavnijim i efikasnijim.

Više informacija o svakom proizvodu dobićete na službenim stranicama proizvođača (BAYROL).

Preporučujemo: Bayrol Chlorifix,Chlorilong, Varitab i Multilong.

 

Dezinfekcija aktivnim kisikom:

Koristi se najčešće za dezinfekciju privatnih bazena, pogotovo zatvorenih, jer nema mirisa “po hloru”. Značajno je slabija od dezinfekcije hlorom, ali prijatnija koži i kosi. Predstavlja “nježnu” alternativu hloru.

Kod dezinfekcije aktivnim kisikom, svakako se preporućuje povremeno šok hlorisanje. Kod ovog načina dezinfekcije veoma je važno da filtracija kroz pješčani filter bude dobra.

Preporučujemo: Bayrol Soft&Easy i Bayrosoft.

O ostalim proizvodima lako ćete se informisati na službenim stranicama proizvođača (BAYROL).

 

Dezinfekcija bromom:

Brom ima slična svojstva kao i hlor u smislu pouzdane dezinfekciju vode. U usporedbi s hlorom, međutim, brom je djelotvorniji na višim razinama pH i temperature.

Ko bi trebao odabrati brom? Vlasnici bazena koji žele pouzdanu dezinfekciju bez mirisa hlora. Idealno za dezinfekciju unutrašnjih bazena. Posebno pogodan za bazene u područjima s tvrdom vodom. Jedina mu je “mana”, što je značajno skuplji u odnosu na druga sredstva.

Preporučujemo: Bayrol Aquabrome.

O ostalim proizvodima lako ćete se informisati na službenim stranicama proizvođača (BAYROL).

NEWSLETTER

Želim da primam novosti od firme Hydrogroup.

Kontakt

 Gornji Hotonj 20 - Sarajevo - Vogošća - Bosna i Hercegovina

+387 33 44 33 55
+387 33 638 279